wtorek, stycznia 01, 2019

Domowe belriso

budyń z ryżem

  • Jak zrobić domowe belriso, aby przypominało to ze sklepu?
  • Jak przygotować domowe belriso?
  • Jakiego ryżu użyć do przygotowania belriso?

Domowe belriso to "bułka z masłem"! Bardzo szybki deser bez pieczenia, bez ślęczenia godzinami nad kuchenką, z prostych składników, deser z niewielu składników. Deser, który smakuje wyśmienicie na zimno, choć na ciepło jest także świetny. Przyznaję, że jest tak pyszny, że ciężko nam wytrwać do momentu aż się schłodzi. :)

Domowe belriso - składniki:

  • 100 g ryżu jaśminowego
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • odrobina ekstraktu waniliowego
  • konfitura malinowa (można użyć dowolnej ulubionej lub słodkiego sosu karmelowego, czy czekoladowego)

Jak ugotować ryż?


  1. Ryż jaśminowy zalewamy szklanką wody i gotujemy do momentu, aż wsiąknie całą wodę. Mój ulubiony garnek do gotowania ryżu to aluminiowy garnek z nieprzywierającą powłoką, dzięki któremu ryż wychodzi doskonale ugotowany i puszysty.
  2. W mleku rozprowadzamy cukier oraz proszek budyniowy.
  3. Ugotowany, gorący ryż zalewamy mlekiem z cukrem i proszkiem budyniowym.
  4. Teraz ciągle mieszając, zagotowujemy całość. 
  5. Tak przygotowany ryż na mleku przykrywamy i odstawiamy na minimum 20 minut.

deser na zimnodeser na bazie budyniu

Najlepiej deser belriso schłodzić w lodówce, wtedy do złudzenia przypomina ten, który możemy kupić w sklepie. 

Na schłodzony ryż z budyniem nakładamy kleks konfitury malinowej. Zamknij oczy i poczuj się jak w niebie! :)

deser bez pieczenia

Dodatek w postaci konfitury malinowej, możecie oczywiście wymienić na swój ulubiony dodatek. Na myśl przychodzą mi prażone jabłka, owoce w żelu, sos karmelowy, czy sos czekoladowy. 

4 komentarze:

  1. muszę koniecznie wypróbować, coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W niedzielę próba dziękuję za przepis. Napiszę jak wnuczka oceniła deser zamiast ciasta

    OdpowiedzUsuń
  3. Kamila i Łasuchy11 stycznia 2022 11:35

    Ja mam taki sposób, ze 1 szklankę ryżu (oczywiście JAŚMINOWY NAJLEPSZY) zalewam 2 szklankami gorącej wody, dodaje szczyptę soli i kapkę oleju i gotuję na niedużym ogniu co jakiś czas mieszając. Po 15 minutach ryz jest gotowy i odstawiam garnek z nim na bok. Pokrywki NIE zdejmuję. Faktycznie brakuje mu wówczas pełnej miękkości, ale potem po połączeniu z budyniem przyjmie jeszcze wilgoć budyniową ��

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger