Majówka last minute
Przekąski na majówkę to obecnie gorący temat! Długi weekend to czas, w którym chcemy się zrelaksować, ale również dobrze zjeść. Jedzenie jakie towarzyszy nam podczas majówkowych imprez to zazwyczaj dania typowo grillowe oraz przekąski na imprezę.
Grissini to jedna z przystawek jakie możecie wykonać. Jest bardzo prosta, szybka i smaczna. Grissini to paluchy z ciasta drożdżowego, zazwyczaj bardzo cienkie, ale ja zapragnęłam owinąć je w doskonałą wędlinę dojrzewającą jaką jest szynka dojrzewająca, dlatego zrobiłam je nieco grubsze, nie ujęło im to smaku, a wręcz przeciwnie. Grissini i szynka dojrzewająca pasuję do siebie świetnie!
Szybkie przekąski:
- Krucho drożdżowe roladki
- Drożdżówki na słono
- Panierowane pierogi z ciasta parzonego
- Oponki z ciasta francuskiego
- Chrupiące młode ziemniaczki
Szynka Mistrza Jacka Bastion Smaku to wspaniała szynka dojrzewająca, wędzona, opatulona specjalnym zestawem przypraw, które nadają jej nieprzeciętny smak i aromat. Najlepiej jest kroić ją w bardzo cienkie plasterki, niemalże prześwitujące, im dłużej szynka jest przechowywana po jej przygotowaniu, tym bardziej zyskuje na smaku, a użyta do przekąski na ciepło, jak w przepisie - staje się wspaniale chrupiąca, cudowna.
Propozycja podania - z sosem chilli słodko kwaśnym.
Grissini przepis:
- 150 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 240 g mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru.
W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy oliwę i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po czasie wyrastania ciasto dzielimy na 8 równych części, z każdej z nich rolujemy wałeczek, który owijamy szynką Mistrza Jacka. Po owinięciu wszystkich paluchów przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane paluchy wkładamy do piekarnika na 15 minut w 200 stopniach C.
Po upieczeniu nasze grissini i szynka dojrzewająca są gotowe do chrupania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego