Wegetariańskie, a właściwie nawet wegańskie kotlety dodają słonecznego blasku jesiennej kuchni. Dynia, kasza i strączki to super połączenie, którego musicie spróbować!
Potrzebujemy:
- 300 g upieczonej dyni
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1/2 szklanki prażonej kaszy jaglanej Sonko
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- opiekane płatki kukurydziane Sonko
- olej do smażenia
Kaszę jaglaną gotujemy w 1/2 szklanki wody. Następnie studzimy.
Soczewicę gotujemy w szklance wody i również studzimy.
Dynię rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do niej wystudzoną kaszę i soczewicę. Dodajemy również przyprawy, oliwę i cukier. Całość dokładnie mieszamy.
Płatki kukurydziane lekko rozgniatamy.
Z masy na kotleciki formujemy niewielkie wałeczki, które obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażymy je na rozgrzanym oleju.
Bardzo oryginalny skład i śliczny kolor :-)
OdpowiedzUsuń