Makarony wprost uwielbiamy, a te proste i szybkie w sosie pomidorowym to nasz numer 1. Makaron bucatini w sosie pomidorowym z boczkiem to doskonały włoski przepis. Niezwykle proste i szybkie danie makaronowe na obiad.
Makaron bucatini to takie spaghetti z dziurką w środku. Wyglądają jak długie cienkie rurki. Dzieciom ten makaron sprawia wiele radości. Należy jednak gotować go bardzo dokładnie według zaleceń producenta, bo zwyczajnie będzie się Wam rozwalał i efekt będzie żaden. Warto też, żebyście zwrócili uwagę na to, czy makaron nie jest spękany w opakowaniu, bo najzwyczajniej w świecie - też będzie się rozwalał podczas gotowania.
Makaron bucatini to takie spaghetti z dziurką w środku. Wyglądają jak długie cienkie rurki. Dzieciom ten makaron sprawia wiele radości. Należy jednak gotować go bardzo dokładnie według zaleceń producenta, bo zwyczajnie będzie się Wam rozwalał i efekt będzie żaden. Warto też, żebyście zwrócili uwagę na to, czy makaron nie jest spękany w opakowaniu, bo najzwyczajniej w świecie - też będzie się rozwalał podczas gotowania.
I najważniejsze: czy jest coś lepszego od podsmażonego boczku? Od zarumienionego bekonu? Coś lepszego w smaku? Chyba nie! :) Przynajmniej ja tak twierdzę.
Potrzebujemy:
- 100 g boczku
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek LaSelva
- 1 łyżka kremu balsamicznego pikantnego LaSelva
- 550 g pomidorów pelati bez skórki LaSelva
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta ostrej papryki
- sól, pieprz
- 250 g makaronu bucatini
- garść startego twardego sera
- natka pietruszki
Na głęboką patelnię wlewamy oliwę i na niej podsmażamy cebulę i czosnek. Kiedy już zmiękną dodajemy, boczek i dalej podsmażamy. Boczek należy zarumienić. Teraz na patelnię dodajemy krem balsamiczny oraz pomidory, które lekko rozgniatamy szpatułką. Dodajemy również cukier, paprykę, sól i pieprz. Dusimy pod przykryciem do momentu aż pomidory się rozpadną, co jakiś czas całość dokładnie mieszamy.
Makaron na obiad gotujemy wg wskazówek producenta, po ugotowaniu odlewamy 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu, resztę odcedzamy.
Gotowy makaron bucatini mieszamy razem z sosem i odlaną wodą z makaronu.
Makaron bucatini w sosie pomidorowym z boczkiem podany na talerzu posypujemy serem i natką pietruszki.
Pyszna propozycja obiadowa :)
OdpowiedzUsuń