Karnawał nie może obejść się bez przekąsek. Przekąski karnawałowe jakie do tej pory zostały opublikowane na blogu, to na przykład:
- Drożdżówki na słono
- Oponki z ciasta francuskiego
- Krokieciki z szynki
- Róże z ciasta francuskiego i kiełbasy
Dziś mam dla Was coś równie pysznego. Krucho drożdżowe roladki karnawałowe to przepyszne, chrupiące przekąski na imprezę. Ciasto krucho drożdżowe ma nieco inną konsystencję niż ciasto drożdżowe, ma w sobie puszystość ciasta drożdżowego i chrupkość ciasta kruchego, czyli ciasto krucho drożdżowe łączy w sobie najlepsze cechy obydwu typów ciast.
Nadzienie do roladek składa się z zaledwie 3 składników oraz ketchupu, a ketchup w lodówce ma każdy. ;)
Ciasto krucho drożdżowe:
- 25 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego lub śmietany 18%
- 120 g masła w temperaturze pokojowej
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie do roladek krucho drożdżowych:
- 120 g kabanosów, u mnie kabanosy piri piri Maestro Henryk Kania
- 150 g żółtego sera
- 8 suszonych pomidorów w oleju
- ketchup
Na początku przygotowujemy ciasto krucho drożdżowe.
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, miękkim masłem i jogurtem.
Mąkę mieszamy z solą i zagniatamy ciasto razem z roztartymi drożdżami. Ciasto będzie z łatwością odchodziło od ścianek naczynia, jak będzie gotowe. Ciasto najlepiej wyrobić mikserem.
Ciasto krucho drożdżowe odstawiamy po przykryciem na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Nadzienie do roladek karnawałowych
Kabanosy Mestro Henryk Kania kroimy w małe kawałeczki.
Żółty ser ścieramy na tarce, na najmniejszych oczkach.
Suszone pomidory odsączamy z oleju, następnie drobno siekamy ostrym nożem.
Tak przygotowane składniki na nadzienie do roladek krucho drożdżowych mieszamy w jednej misce.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości około 5 mm.
Ciasto smarujemy cienką warstwą ketchupu i rozsypujemy równomiernie nadzienie do roladek.
Ciasto zwijamy jak roladę i kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Plastry przekąsek z kabanosami przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego