Tortilla z sałatką
Przy tej sałatce bawiliśmy się z dzieciakami niesamowicie dobrze. I chociaż sałatka wykonywana z pomocą dzieci to istny armagedon - było warto je zaangażować. Sałatka mieszana była milion razy, Oskar kroił jajka i wrzucał orzechy, Milena wesoło nuciła pod noskiem. Śmiechu było co nie miara!
Wpadliśmy na pomysł, żeby zawinąć naszą pyszną sałatkę w tortillę. Wiecie co? To był świetny pomysł! Sałatka zawinięta w tortillę okazała się jeszcze bardziej pyszna. Tortilla robiła za pieczywo do sałatki. Ja jestem przyzwyczajona, że sałatka jadana jest z pieczywem, no może oprócz sałatki makaronowej.
Sałatka z kurczakiem w tortilli to świetna przekąskowa propozycja. Tortilla po zwinięciu i pokrojeniu idealnie sprawdza się jako finger food i bez problemu taka przekąska może znaleźć się na szwedzkim stole. Jest to fajna sałatka na imprezę Ja zrobiłam ją również z myślą, że być może zechcecie wykorzystać ten pomysł na zbliżające się święta wielkanocne. Ja na pewno ją przygotuję!
Przepisy na sałatki:
Oprócz kurczaka mamy również kilka innych składników, które świetnie ze sobą współgrają. Sałatka z kurczakiem, jabłkiem i orzechami - dla mnie to niecodzienne odkrycie, ponieważ nigdy nie przygotowywałam takiej konfiguracji, ale z racji tego, że smakuje świetnie - przekazuję przepis w Wasze ręce!
Potrzebujemy:
- ugotowana pierś z kurczaka
- 4 jajka ugotowane na twardo
- garść orzechów włoskich
- 1/2 puszki zielonego groszku
- 1 marchewka
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 cebula
- 1/2 jabłka
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
- tortilla pełnoziarnista Kuchnie Świata
Jak przygotować sałatkę?
Mięso z kurczaka rozrywamy w dłoniach, włókna powinny się łatwo od siebie oddzielać.
Jaja drobno siekamy, orzechy siekamy na większe kawałki.
Marchew kroimy w kostkę, tak samo postępujemy z cebulą i jabłkiem.
Do miski wsypujemy pokrojone produkty, a także odsączony groszek i ugotowany ryż.
Dodajemy również majonez, musztardę i przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
Na tortilli rozsmarowujemy po całości sałatkę (około 4 czubate łyżki na każdym placku) zwijamy i kroimy na ukos na kawałki. Proponuję podać ją z rukolą, bo razem świetnie się komponują.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego